Gezinimi atla

Renishaw yeni nesil lineer mutlak enkoderleri içeren FORTiS™ serisini piyasaya sürüyor

Ocak 2021

Global metroloji uzmanı Renishaw, takım tezgahları gibi zorlu ortamlarda kullanıma yönelik yenilikçi FORTiS kapalı lineer mutlak enkoder serisini piyasaya sürüyor.

FORTiS tasarımı endüstride kanıtlanmış RESOLUTE™ enkoder teknolojisine dayanır ve sıvıların ve katı talaş kirleticilerin girişine karşı yüksek dayanıklılık sağlar. Uzunlamasına bağlanmış birbirine kenetlenen dudak tipi contalar ve sızdırmaz uç kapakları ile ekstrüde bir kabine sahiptir. Okuma kafası gövdesi sızdırmaz optik üniteye, enkoderin uzunluğu boyunca dudak tipi contalar üzerinden hareket eden bir pervane kanadı ile bağlanmıştır. Lineer eksen hareketi okuma kafası ve optiklerin, mekanik temas olmaksızın enkoder mutlak cetvelinin (kabinin iç kısmına sabitlenmiş olan) bir yanından öbür yanına geçmesini sağlar.

Müşteriler, alan gereksinimlerine uyacak şekilde iki farklı ekstrüzyon profili arasından seçim yapabilirler. FORTiS-S™ lineer enkoder, 140 mm'den 3040 mm'ye kadar ölçüm uzunluklarına sahip standart boyutlu bir enkoderdir ve ekstrüzyon gövdesindeki eğilme delikleri aracılığıyla işlenmiş bir yüzeye doğrudan monte edilir. FORTiS-N™ enkoder, 70 mm'den 2040 mm'ye kadar ölçüm uzunluklarında mevcut olup, sınırlı alanlardaki kurulumları mümkün kılmak için daha dar bir ekstrüzyon kesitine ve daha kompakt bir okuma kafasına sahiptir. Bu model, iki uç kapaklı montaj deliği veya daha fazla sağlamlık için bir montaj halkası aracılığıyla işlenmiş bir yüzeye doğrudan monte edilebilir.

Renishaw'da FORTiS Bölümü Şef Makine Mühendisi olarak görev yapan Ian Eldred, serinin benzersiz ve çığır açan tasarım özelliklerini şöyle açıklıyor:

“Yeni FORTiS kapalı mutlak enkoder serisi, Renishaw'da yıllardır süren Ar-Ge çalışmalarının sonucudur. Mekanik bir kılavuz taşıyıcı gerektirmeyen yenilikçi, temassız mekanik tasarımı sayesinde üstün tekrarlanabilirlik, azaltılmış histerezis ve gelişmiş ölçüm performansı sağlar. En zor koşullar altında gerçekleştirilen beş yıllık hızlandırılmış kullanım ömrü testi, Renishaw'un yeni gelişmiş DuraSeal™ dudak tipi contalarını geliştirmesini ve iyileştirmesini mümkün kılmıştır. Bu contalar aşınmaya ve takım tezgahı yağlayıcılarına karşı mükemmel dayanıklılık, hava tahliyesiyle birleştirildiğinde IP64 standardına göre üstün sızdırmazlık ve giriş koruması sunar.

FORTiS mutlak enkoderleri ayrıca entegre, birinci sınıf 30 g vibrasyon dayanımı sağlayan ve kapalı enkoderlerin dayanabileceği sınırları zorlayan, özel olarak tasarlanmış ayarlı kütle sönümleyicilerine sahiptir. FORTiS enkoderlerin kurulumu hızlı ve kolaydır, böylelikle müşterilerimizin üretim ve bakım sürelerinden tasarruf etmelerine yardımcı olacaktır.”

FORTiS mutlak enkoderlerin avantajları

FORTiS mutlak enkoder serisi, çeşitli mekanik şok ve vibrasyon etkilerine karşı sağlam ve dayanıklı olacak biçimde tasarlanmıştır. Tüm FORTiS-S enkoderleri ve kurulumun bir montaj halkası ile yapılması durumunda FORTiS-N enkoderleri, 30 g titreşime dayanarak, en zorlu ortamlarda ve hareket kontrolü uygulamalarında bile güvenilir metrolojiyi garanti ederler.

FORTiS enkoderleri ekstrüde kabinlerine ek olarak ayrıca bir sızdırmazlık düzeneği ile kirlenmeye karşı korunurlar: okuma kafası optik ünitesinin (kabinin içinde çalışır) kendisi sıvıların, talaşın ve diğer döküntülerin yaratacağı kirliliğe karşı IP67 standardına göre koruma sağlar. Aynı zamanda FORTiS enkoder kabininin geliştirilmiş sızdırmazlık özelliği hava tahliye sistemindeki hava sızıntısını azaltır, böylelikle daha düşük işletme maliyeti ve daha uzun sistem kullanım ömrü sağlar.

FORTiS enkoderleri, BiSS C, BiSS Güvenlik, Siemens DRIVE-CLiQ, FANUC, Mitsubishi ve Panasonic dahil olmak üzere, çok sayıda seri iletişim protokolüne sahiptir. Enkoder boyutları ayrıca pek çok alternatif akım ve takip eden sistem ile alan ve cıvata deliği uyumluluğu sağlar.

Klasik kurulum yöntemlerinin aksine çevresel teşhis ekipmanı gerekli değildir. Renishaw'un patentli ayarlama LED'i ve özenle tasarlanan kurulum aksesuarları, kısıtlı konumlarda bile yol gösterici ve klasik sistemlerden çok daha hızlı bir ilk seferde doğru kurulum garanti eder.

Geliştirilmiş fonksiyonellik için kurulum üniteleri İleri Teşhis Aracını, ADTa-100, standart bir USB konektör aracılığıyla Renishaw'un ADT View yazılımını çalıştıran bir PC'ye bağlayabilir. Bu yazılım, eksen uzunluğu boyunca sinyal gücü gibi önemli enkoder performans parametrelerini içeren ileri teşhis bilgilerini kullanıcı dostu bir grafik arayüzü ile sunar. Kurulum verileri ile ilgili kalıcı kayıtların kaydedilmesi hem tezgah üreticilerine hem de kullanıcılara güven verir.

Renishaw FORTiS mutlak enkoder sistemleri CE onaylı olup, ISO 9001:2015 standartlarına göre belgelendirilmiş katı kalite kontrollü prosesler kullanılarak firma bünyesinde üretilirler ve global bir satış ve destek ağı ile desteklenirler.

FORTiS mutlak enkoder serisinin yaşadığınız metroloji sorunlarını çözmenize nasıl yardımcı olabileceği konusunda fikir almak için lütfen yerel Renishaw satış temsilciniz ile iletişime geçin.

Renishaw'un yeni FORTiS kapalı lineer enkoderleri hakkında daha fazla teknik bilgi almak için www.renishaw.com.tr/fortis sayfasını ziyaret edin.

Karşıdan yüklemeler

Renishaw ve ürünleri hakkında daha fazla görsele, videoya, firma biyografilerine veya bilgiye ulaşmak için Medya Dağıtım Merkezimizi ziyaret ediniz.