Gezinimi atla

QC20 ballbar

Takım tezgahı performansının hızlı, basit ve etkin bir şekilde doğrulanmasına yönelik bir endüstri standardı.

QC20 ballbar testi belirgin performans ve çalışma avantajları sunar.

Ballbar testi, CNC takım tezgahlarının pozisyonlandırma performansının uluslararası standartlara göre (örneğin ISO, ANSI/ASME, vs.) basit ve hızlı şekilde kontrolünü sağlamaktadır. Kullanıcıların kendi tezgahlarının durumlarını karşılaştırmalarına ve izlemelerine ve bakım gerektirebilen problemleri hızlıca teşhis etmelerine imkan verir. Ayrıca bu problemleri oluşturan hata kaynaklarını tespit eder.

Takım tezgahlarının QC20 ballbar kullanılarak düzenli test edilmesi ile:

  • hassas parçaların CNC’den ilk işlemede alınması sağlanır
  • tezgah yatış süresi, hurda miktarı ve bakım maliyetleri düşürülür
  • tezgah performansı ve kalite yönetim standartları arasındaki uygunluk kanıtlanır
  • tespite dayalı önleyici bakım işlemleri gerçekleştirilir

Neden Renishaw QC20 ballbar kullanayım?

Parçaları kesmeden önce tezgahın kapasitesini bilmek, hurda miktarını ve tezgahın çalışmadığı süreleri en aza indirmemize imkan veriyor. Böylelikle imalat maliyetlerini düşük tutarken, yüksek parça kalitesi ve verimlilik sağlayabiliyoruz. Bu durum Lean Manufacturing’in peşinde olduğu tek şey- müşterileri tarafından takdir edilmek.

Nemcomed (ABD)

QC20 ballbar nedir?

QC20 ballbar

QC20 ballbar içeriği şöyledir:

  • QC20 ballbar (her iki ucunda hassas küreler bulunan, çok yüksek hassasiyetli, teleskopik lineer sensör)
  • biri tezgah tablasına ve diğeri tezgah iş miline veya iş mili yatağına monte edilmiş, iki adet hassas manyetik yatak.

Kullanım sırasında sensörün küreleri manyetik yataklara kinematik olarak yerleştirilmiştir. Bu bağlantı, tezgah, tabla üzerindeki yatak çevresinde programlanmış olan dairesel rotayı izlerken, ballbarın çaptaki anlık değişimleri ölçmesine imkan verir.

Ballbar 20 yazılımı toplanan verilerin genel pozisyonlandırma hassasiyetini (dairesellik, dairesel sapma) uluslararası standartlara veya Renishaw'un kendi analiz raporlarına uygun olarak hesaplar. Bu rapor, bir dizi lineer okuma değerinden, pek çok ilave tezgah hatasını teşhis etmek amacıyla, benzersiz bir matematiksel analiz kullanır. Veriler, yapılan teşhise yardımcı olmak ve desteklemek için, sayısal formatın yanı sıra grafiksel olarak da gösterilir.

Ballbar testinin faydaları

  • Bluetooth kablosuz teknoloji kablo kaynaklı sorunları ortadan kaldırır, kapalı kapılar ardındaki işlemlerin sorunsuz yürütülmesini sağlar ve sisteme zarar verme olasılığını azaltır.
  • “Kısmi yay” (220) testine imkan veren donanım ve yazılım. Bu durum daha fazla test esnekliği sağlar:
    • Geliştirilmiş Z ekseni testi (özel fikstür gerektirmez).
    • Eksen hareketinin sınırlı olduğu testler (genellikle işleme merkezlerinde Z ekseni ve torna tezgahlarında X ekseni).
    • İkisi “kısmi yay” testi olacak şekilde üç testli “hacimsel analiz” sunarak, tek bir ayarlamadan, 3 düzlemde test yapabilme becerisi.
  • Daha hızlı veri okuma, küçük test çaplarında ve yüksek besleme hızlarında daha gelişmiş analiz yapılmasını sağlar.
  • Gelişmiş Ballbar 20 yazılımı tezgah hatalarını teşhis etmeye yönelik geliştirilmiş testler ve ayrıntılı analiz raporları özelliklerini içerir.

Ballbar testi hakkında daha fazlasını öğrenin

Test kapasitesi

QC20 ballbar kiti, 100 mm uzunluğunda ballbar montaj parçası ve 50, 150 ve 300 mm uzatma çubukları içermektedir. Ballbarı farklı uzatma çubukları kombinasyonları ile monte ederek, ballbar testlerini 100, 150, 250, 300, 400, 450, 550 veya 600 mm yarıçap boyutlarında yürütmek mümkündür. İlave uzatmalar ile 1350 mm yarıçapa kadar testlerin yapılması mümkündür.

Ballbar yatakları, QC20 ballbarın düzlemlerde merkez mil ekseni boyunca, ilave 220° "kısmi yay" testleri yürütmesine imkan verecek biçimde tasarlanmıştır. Bu tasarım ballbar testlerinin üç ortogonal düzlemde merkez milinin yeniden pozisyonlandırılmasına gerek kalmadan hızlıca gerçekleştirilmesine izin verir. “Kısmi yay” testleri 150 mm’den daha büyük bir yarıçap için gerçekleştiriliyor ise özel bir fikstür kullanılması gerekir.

Ballbar kalibratörü test analiz sonuçlarını geliştirir. Kalibratör, cetvel hatalarına yönelik mutlak okumalar sağlar ve ballbarın nominal olarak doğru okuduğunu hızlı bir şekilde kontrol eder.

Ballbar test sonuçları Ballbar 20 yazılımı içerisindeki ‘hacimsel analiz’ rapor fonksiyonunda tüm verilerin aynı nokta etrafından toplandığının güvencesi ile kullanılabilmektedir.

QC20 ballbar, mevcut kullanıcıların ücretsiz olarak sahip olabileceği zamana dayalı Ballbar Trace yazılım paketi ile birlikte kullanılabilir. Böylelikle 5-eksenli ballbar doğrulama (ISO 10791-6 standardına göre) ve statik izleme dahil olmak üzere pek çok yeni uygulama için daha fazla esneklik sağlanmış olur.

Müşteri referansları

Müşterilerimizin ölçüm proseslerini geliştirmek amacıyla QC20 ballbar sistemimizi nasıl kullandıklarını öğrenin.

QC20 ballbar testini, takım tezgahı performans kontrollerinin entegre bir parçası haline getirmek, yalnızca sürekli bir şekilde parça uygunluğu sağlamamıza yardımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda daha önce verimsiz olduğu düşünülen bir takım tezgahını tamamen işletime alma imkanı verdi.

Ballbar'ın teşhis yazılımını kullanarak sonuçları otomatik olarak yorumlama ve hataları teşhis etme işlevi tezgah operatörlerinin temel ilkelerden yola çıkarak verilerin gerçekte ne anlama geldiğini, sorunun nerede olduğunu ve nasıl giderilebileceğini hesaplama zorunluluğunu etkili bir şekilde ortadan kaldırmıştır. Bu durum bileşen üretiminde zamandan ciddi anlamda tasarruf etmemize yardımcı olmaktadır.

BAE Systems, İngiltere


Ballbar’lar bize çok yardım etti. Renishaw QC20 ballbar’ları kullanmaya başladığımızdan beri, toplam hurda oranlarını yüzde otuzdan fazla azalttık ve tüm bunlar koruyucu bakım çalışmalarının sonucudur. Kuvars nihai ürün maliyetinin önemli bir bölümünü oluşturan pahalı bir malzemedir. Bu nedenle maliyetteki düşüşler hem karlılığın hem de rekabet gücünün artması anlamına geliyor.

Ayrıca her makine parçasını analiz etmek, raporlar oluşturmak ve tezgahları genel performans ve verimliliğe göre yüksek, orta ve düşük olarak kategorilere ayırmak için QC20 ballbar’ları kullanıyoruz. Bu durum aldığımız siparişleri sistematik olarak en uygun tezgahlara tahsis etmemizi kolaylaştırıyor ve böylece genel üretim verimliliğini arttırıyoruz.

Kumkang Quartz Co., Ltd, Kore (Güney)


Ürün bilgisi