Gezinimi atla

Optik enkoder terimleri sözlüğü

Popüler teknik optik enkoder terimlerinin açıklamalarını bulun.

ABBE HATASI

Abbe Hatası, bir döner eksendeki açısal hataların eksene olan uzaklık ile büyütülmüş olduğu bir hata mekanizmasıdır.

MUTLAK

Bir mutlak pozisyon kendi içinde tam olan ve herhangi bir diğer pozisyon veya değerden bağımsız olarak tanımlanan pozisyondur. Mutlak enkoderler üç ana türde bulunmaktadır: gerçek mutlak, sözde-mutlak ve pil ile çalıştırılan mutlak.

Gerçek mutlak

Pozisyon açılır açılmaz anında belirlenir

Herhangi bir pil yedeklemesi olmaz

Herhangi bir hareket gerekmez

Sözde-mutlak

Ayrıca ‘mesafe-kodlu' olarak bilinir.

Mutlak pozisyonu belirlemek için enkoderin kısa bir mesafe hareket etmesi gerekmektedir

Enkoder cetvelinin kendine mahsus mesafelerle ayrılmış referans noktaları vardır; okuma kafası iki ardışık referans noktasında hareket ettiğinde, kontrolör bu referans noktaları arasındaki özel mesafeden mutlak pozisyonu hesaplayabilir.

Pil ile çalıştırılan mutlak

Temelde referans noktası özelliğine sahip olan bir artımsal enkoderdir, bu tür mutlak enkoder sürekli çalışır durumda ve okuma pozisyonunda kalmak için bir pil kullanır, böylelikle mutlak pozisyon hiç bir zaman, ana sistem kapatıldığında bile, kaybolmaz.

HASSASİYET

Ölçülen bir pozisyonun gerçek değere ne kadar yakın olduğudur.

Çözünürlük veya Tekrarlanabilirlik ile karıştırılmamalıdır.

Not: Kesinlik kelimesi teknik olmayan konuşmalarda hassasiyeti tanımlamak için kullanılmaktadır. Ancak metrolojide, kesinlik aslında tekrarlanabilirlik anlamına gelmektedir.

ACI

ATOM için dijital arayüz, 2000'e varan enterpolasyon faktörleri sunar.

AGC

Otomatik Kazanım Kontrolü. Sürekli 1 Vpp sinyal genişliği sağlayan, bir sinyal proses etme fonksiyonu.

ALARM SİNYALİ

Artımsal bir enkoderde bu sinyal, istenmeyen belirli koşullar oluştuğunda, ileri sürülen bir çıktıdır. Her bir okuma kafası için mevcut olan farklı alarm sinyalleri söz konusu kafaya ait teknik tanıtım sayfasında listelenmiştir.

Alarm koşulları şunlar olabilir:

  • Düşük sinyal (tüm okuma kafaları düşük sinyal hatası göstermektedir)
  • Yüksek sinyal
  • Aşırı-hız
  • Aşırı Lissajous ofseti

Alarm hat üzerinde yönlendirilir (tek-uçlu veya diferansiyel) veya 3-durumlu olabilir (yaygın olarak üç-durumlu olarak bilinir).

RESOLUTE, mutlak pozisyonu doğru bir biçimde belirleyemediği zaman çıktı verir.

ANALOG

Sürekli değişken olan fiziksel bir miktar.

Enkoderlerle ilgili olduğunda, Analog terimi normalde, servo sürücü veya kontrolör tarafından enterpole edilen, 1Vpp veya 11µA sinyalleri ifade etmektedir.

Not: Bu kelimenin yazılışı Analog şeklindedir. Bu bilgisayar endüstrisinde tercih edilen yazım şeklidir.

AÇISAL ÖLÇÜM

Bir açının ölçülmesi.

Bu işlem bir halka veya disk gibi bütün bir enkoder cetveli kullanılarak yapılabilir. Kısmi-yay ölçümleri bir tambur veya şaftın etrafına bir parça lineer şerit cetvel sararak gerçekleştirilebilir.

AÇISAL ÇÖZÜNÜRLÜK

Açısal birimlere dönüştürüldüğünde bir enkoderin çözünürlüğü.

Örneğin, 200 mm'lik bir halka üzerinde 1 nm lineer çözünürlük 0,0020625 ark saniyeye eşdeğerdir.

Açısal çözünürlüğün yaygın olarak kullanılan birimleri aşağıdakileri içermektedir:

  • derece
  • ark saniye
  • ark dakika
  • mikro radyan
  • gradyan (1 gradyan = tam bir dönüşün 1/400'i = bir derecenin 9/10'u)
  • mil (1 mil = tam bir dönüşün 1/6400'i)

AÇILI ENKODER

Açı ölçmek için bir enkoder. Ayrıca "açısal enkoder" olarak da adlandırılır.

Dairesel enkoder terimi açı ölçen tüm enkoderleri tanımlamak için kullanılmaktadır. Açısal enkoderler +/- 5 ark saniyeden daha iyi bir hassasiyete ve 10,000'in üzerinde bir çizgi sayısına sahip olarak tanımlanmaktadırlar. Dairesel enkoderler bu kategorinin dışında özellikler sahiptir.

AOC

Otomatik Ofset Kontrolü. Sinüs ve kosinüs sinyalleri çıktıları için ofseti bağımsız olarak ayarlayan bir sinyal proses etme fonksiyonu.

ARK SANİYE

1 ark saniye derecenin 1/3600'idir.

Bu nedenle:

1 derece = 60 ark dakika = 3600 ark saniye.

ATOM™ AÇIK ARTIMSAL ENKODER

Renishaw'un ürettiği bir minyatür optik artımsal enkoder serisi, ileri teknolojiye sahip bir toza karşı dayanıklılık, sinyal kararlılığı ve güvenilirlik sağlar. ATOM, ayrıca TONiC™ enkoder serisinde bulunan, Otomatik Kazanım Kontrolü (AGC) ve Otomatik Ofset Kontrolü (AOC) ile filtreleme optiklerini kullanabilen dünyanın ilk minyatür enkoderidir. Mükemmel bir metroloji performansı ve sınıfında öncü bir hassasiyet sağlar.

ATOM okuma kafası 20 m/s'ye varan hız ve 1nm'ye varan çözünürlük sunar. Cetvel seçenekleri, 17 mm - 108 mm aralığında değişen çaplarda, paslanmaz çelik ve camdan yapılmış lineer cetveller ve dairesel RCDM cam diskleri içermekte olup, tüm seçeneklerin 40 µm veya 20 µm cetvel aralıkları mevcuttur.

ATOM DX™ AÇIK ARTIMSAL ENKODER

ATOM DX enkoder serisi, Renishaw'un en küçük boyutlu, doğrudan okuma kafasından gelen dijital çıktılı, artımsal optik enkoderlerini içerir. Pozisyon tespiti, bütünleşik enterpolasyon ve filtreleme optiklerinin tamamını bir minyatür paket içinde sunar.

En zorlu hareket kontrolü uygulamalarının gerekliliklerini yerine getirmek üzere yerinde arıza bulma ve enkoder kurulumu optimizasyonuna yardımcı olmak amacıyla derinlemesine gelişmiş teşhis bilgileri vermek için opsiyonel İleri Teşhis Aracı ADTi-100 ve ADT View yazılımı ile uyumludur.

ATOM DX enkoder ayrıca 2,5 nm'ye kadar düşük çözünürlük ve çok sayıda konfigürasyon sunar.

ATOM DX, 20 µm veya 40 µm cetvel seçenekleri ile kablolu ve üstten çıkışlı çeşitleri şeklinde tedarik edilmektedir.

KUTU BOYUTU

Kutu boyutu, mesafe-kodlu referans noktaları arasındaki, boşluğu tanımlamaya yardımcı olur.

Mesafe-kodlu referans noktaları çeşitli formatlarda mevcuttur, ancak en çok bilineni kutu metodudur. Bu metot, sabit bir mesafede periyodik referans noktaları koyar (bunlar kutuyu oluşturur), üçüncü referans noktası ortalarında belirli bir mesafede konulur.

KALİBRASYON

1) Bir ölçüm sisteminin hassasiyetini belirlemek, kontrol etmek veya düzeltmek.

Enkoder terimleri ile bunun anlamı, enkoder tarafından bildirilen pozisyonun bir lazer, mastar veya bilinen başka bir numunenin pozisyonu ile karşılaştırılmasıdır.

2) Bir TONiC veya ATOM enkoderde artımsal sinyal seviyesini ve referans noktası safhalarını ayarlamak.

CENTRUM™

Renishaw’un aşağıdaki modeli içeren dairesel (açılı) paslanmaz çelik enkoder cetvel diski:

  • CSF40: artımsal, otomatik merkezleme özellikli, kurulumu kolay, ATOM DX okuma kafaları ile uyumlu.


SAAT FREKANSI

Bu terim genellikle alıcı elektroniklerin (normalde sürücü veya kontrolör) girdilerindeki saat frekansını ifade etmektedir.

Her bir saat çevriminde girdi elektronikleri çizgi alıcılarındaki durum değişikliğine bakarlar. Bir durum değişikliği oluşursa, çizgi sayısı değişiklik yönünde arttırılır veya azaltılır.

Enkoderin çıktısı girdi elektroniklerindeki saatten hızlı ise, 1 çevrim içerisinde, dört evreli kod çözücüyü şaşırtan, 2 durum değişikliği olabilir.

Dijital filtrelerin bazen girdilere uygulandığını unutmayın. Bunlar gürültü problemlerini ortadan kaldırır, ancak alıcı elektroniklerin etkin saat frekanlarını da düşürür.

ZAMAN AYARLI ÇIKTI

Tüm TONiC ve ATOM enkoderleri ve RG2/RG4'ün yüksek çözünürlüklü versiyonları zaman ayarlı dijital çıktılara sahiptir. Bu enterpolatörün Lissajous'u kontrol ettiği ve gerekli ise, saat çevrimi başına bir kez, dijital çıktının durumunu değiştirdiği anlamına gelmektedir.

Çeşitli saat frekansları mevcuttur ve teknik tanıtım sayfalarımız, kablo gerilimdeki azami değişme hızı ve çizgi alıcıları vs. dahil olmak üzere, alıcı elektroniklerin saat frekansları hakkında tavsiyeleri içermektedir. Örneğin, 20 MHz'lik bir TONiC arayüzünün aslında 16 MHz civarında bir dahili saati vardır.

Bunun Yeniden-zamanlamadan farklı olduğunu unutmayın.

SAAT HIZI

Bu Saat Frekansının başka bir söylenim şeklidir.

BİLEŞEN OKUMA KAFASI

Bir bileşen okuma kafası, bir OEM ürününün iç kısmına yerleştirilmek üzere tasarlanmış bir üründür. Tamamen yalıtılmış klasik bir okuma kafasına kıyasla genellikle çok daha az muhafazaya ve arayüz devresine sahiptir. Bileşen okuma kafaları normalde müşterinin daha fazla uygulama mühendisliği yapmasını gerektirir. Örneğin ekstra kaplama ve enterpolasyon genellikle haricen gerçekleştirilir.

RGH34 ve RoLin, bileşen okuma kafalarına örnek olarak verilebilir.

KONTROLÖR

Hareket ve işlemleri kontrol eden tezgah "beyni".

Çok çeşitli sayıda kontrolör ürünü mevcuttur. Çoğu, çok amaçlıdır, ancak bazıları özel görevler için tasarlanmıştır:

Örneğin, CNC kontrolörleri (Bilgisayarlı Sayısal Olarak Kontrol Edilen), takım tezgahı uygulamaları için optimize edilmiştir. Çoğu kontrolör, tezgah performansını arttıran karmaşık algoritmalar içermektedir.

Delta Tau'nun UMAC'ı gibi modüler sistemler, bir müşterinin ihtiyaçlarını tam olarak karşılamak amacıyla aksesuar kartları ile genişletilebilir.

"Kontrolör" genellikle jenerik bir terim olarak kullanılır. Bazen yanlışlıkla bir servo amplifikatörü (sürücü) açıklamak için kullanıldığı da olur.

CTE

Termal Genleşme Katsayısı

CTE, bir malzemenin sıcaklık arttırıldığında bir lineer doğrultuda ne kadar genleştiğini açıklar. Rakam normalde µm/m/°C veya ppm/°K cinsinden gösterilir.

Bunun aslında karmaşık bir konu olduğunu unutmayınız. Örneğin malzemelerin farklı sıcaklıklarda farklı CTE değerleri vardır, bu nedenle verilen değer, normalde 20 °C civarındaki sınırlı bir sıcaklık aralığı üzerinde tanımlanmaktadır.

DAİRESEL HATA

Dairesel Hata, Alt-Bölümleme Hatası teriminin başka bir söylenim şeklidir.

SIFIR

Sıfır terimi farklı bir kaç şeyi ifade edebilir:

  • Bir referans noktası
  • Bağımsız bir CTE (örneğin RTLC) değerine sahip bir cetvelin taşıma birimine kilitlendiği pozisyon
  • Cetvel veya tezgah üzerinde tanımlanmış bir sıfır pozisyonu
  • Bir kalibrasyon standardı

DİJİTAL

Sadece 2 ayrık duruma sahip olabilen sinyaller veya bilgiler: yüksek veya düşük.

Bir enkoderde, "dijital" normalde bir dijital enkoderin çıktılarını ifade etmektedir. Bu sinyaller, tüm Renishaw enkoder tanıtım sayfalarında açıklandığı şekilde, dört evreli olarak ayarlanır.

Bazıları, sinyal alındığında sinyal seviyesinde bulunan parazitler ortadan kaldırıldığı için, dijital sinyallerin analog sinyallere göre gürültüye karşı daha fazla dayanıklılık gösterdiğini kabul ederler. Diğerleri ise analog sinyallerin daha düşük frekansta olduğunu, bu nedenle onlara daha fazla filtreleme uygulanabileceğini söylerler.

Dijital enkoderlerin bir kusurunun daima hız ve çözünürlük arasında biraz ödün verecek olmaları olduğunu unutmayın.

TOZA KARŞI DAYANIKLILIK

Bir enkoderin toz ve kirliliğe karşı pozisyon okumaya devam etme becerisidir.

Toza karşı dayanıklılık 2 kaynaktan gelir: optik şema ve Otomatik Kazanım Kontrolü elektronikleri.

Renishaw artımsal enkoderleri, sadece 1 periyotu, cetvel periyotunu, görecek şekilde ayarlanan, filtreleme optikleri kullanırlar. Toz ve kirlilik her zaman farklı bir periyota sahip olacaktır, bu nedenle de enkoder tarafından reddedilecektir. Çok önemli bir şekilde, Lissajous sinyalleri kirlilik tarafından ofsetlenmez.

Otomatik Kazanım Kontrolü, mümkün olan en tutarlı Lissajous desenini sağlamak için, sinyali elektronik olarak güçlendirir veya azaltır.

MESAFE-KODLU

Mesafe-kodlu referans noktaları enkoder cetvelinin üzerine özel mesafeli aralıklarla yerleştirilmiştir; okuma kafası iki ardışık referans noktasında hareket ettiğinde, kontrolör bu referans noktaları arasındaki özel mesafeden mutlak pozisyonu hesaplayabilir.

ELEKTRİKSEL ENTEGRASYON

Elektriksel entegrasyon, enkoderin alıcı elektroniklere bağlantısını açıklamaktadır. Bu, güç temini, topraklama/kaplama ve sinyalleri içermektedir.

Enkoderin çıktılarının alıcı elektroniklerin girdileri le uyumlu olup, olmayacağını kontrol etmek gereklidir.

Enkoder problemlerinin en yaygın nedeni yanlış topraklama/kaplama işlemleridir. 0V ve Zemin arasındaki kısa devre veya aşırı gürültü sorunları genellikle, yanlış sayım veya maskelenmiş referans noktaları ile, gürültü problemlerine neden olur.

Güç kaynağının enkoderi çalıştırmaya yetecek kadar akım kapasitesi olduğundan emin olmak önemlidir. Voltajın kablolar arasında düştüğünü unutmayın!

ELEKTRİKSEL GÜRÜLTÜYE DAYANIKLILIK

Bir ürünün gürültülü elektriksel ortamlarda çalışmaya devam edebilme becerisidir.

Enkoderler çeşitli elektriksel gürültü türlerine maruz kalabilirler:

  • Eletro-manyetik parazitler, kablo veya okuma kafası kaynaklı veya onlarla bağlantılı olabilir.
  • Gürültü genellikle 5V güç kaynağında mevcuttur
  • Gürültü ayrıca tezgah zemininde de mevcut olabilir

Enkoder elektroniklerinin özenle tasarlanması, bu gürültü kaynaklarının istenmeyen etkilerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

EMI ORTAMI

EMI = Elektro-Manyetik Parazit

Bu, enkoder çevresindeki bölgede mevcut olan bir parazittir (gürültü).

EMI gürültüsü genellikle aşağıdakiler tarafından oluşturulur:

  • Motor kablolarındaki hızı geçiş akımları
  • Kıvılcım saçan bozuk bağlantılar
  • Yetersiz-kaplanmış anahtarlar veya kontaktörler
  • Kötü toprak bağlantıları veya yanlış güç temini
  • Kaynak, kıvılcım erozyonu veya tezgahın yakınlarında gerçekleşen diğer gürültülü işlemler

KAPALI OPTİK ENKODER

Bir Renishaw kapalı optik enkoder, enkoderin elektronik ve optik parçalarını okuma kafasının gövdesine bağlanmış sızdırmaz bir ünite içerisinde barındırır. Sızdırmaz optik ünite ve enkoderin cetveli sızdırmaz bir kabin içerisinde korunurlar. Bu tasarım, sıvıların ve katı talaş kirleticilerinin girişine karşı yüksek bir dayanıklılık sağlar.

ENKODER

Genelde bir enkoder verileri bir formattan diğerine dönüştüren bir cihaz veya prosestir.

Pozisyon algılamada bir enkoder pozisyon ölçen ve bu bilgiyi uygun bir formatta bir sürücü veya kontrolöre aktaran bir cihazdır.

EVOLUTE™ AÇIK MUTLAK ENKODER

EVOLUTE serisi 50 µm cetvel periyotlu gerçek-mutlak temassız bir optik enkoderdir. En üst seviyede çalışma bütünlüğü gerektiren uygulamaların yanı sıra hızlı kurulumun önemli olduğu uygulamalar için de olağanüstü kurulum toleransları getirir ve toza karşı daha yüksek dayanıklılık sağlar. İleri optik tasarımdan kaynaklanan düşük SDE ve titreşme değerleri ile 50 nm'ye kadar düşük çözünürlük ve yüksek hızlı sinyal işleme özelliği EVOLUTE enkodere en zorlu OEM uygulamalarının gereksinimlerini karşılamak için hedeflenen performansı verir.

FASTRACK™

FASTRACK RTLC veya RTLA cetvelleri ile kullanılan patentli bir cetvele-monte ray sistemidir.

Çoğu ray sisteminin aksine, FASTRACK sert paslanmaz çelikten yapılmıştır. Bu nedenle kazara hasarlara karşı yumuşak alüminyum haddelerden çok daha fazla dayanıklıdır. FASTRACK ayrıca hızlı ve kolay monte edilir.

Ray sistemlerinin çeşitli faydaları vardır:

  • Cetvelin atölyede kolaylıkla değiştirilmesine imkan verirler
  • Cetvelin, rayın veya taşıma biriminin CTE değerinden bağımsız olarak, kendi CTE değerine göre genleşmesine/büzüşmesine imkan verirler
  • Büyük tezgahlar nakliye için parçalara ayrıldığında, uzun cetvellerin bu tezgahlar üzerinden geçici olarak çıkarılmasına imkan verirler

FİLTRELEME

Filtreleme, diğer frekansların algılanmasına izin verirken, belirli frekanslardaki sinyallerin, titreşimlerin veya radyasyonun reddedilmesidir.

Pozisyon enkoderlerinde filtreleme genellikle aşağıda verilen amaçlar için kullanılır:

  • Filtreleme optikleri, cetvel periyotundakilerden başka frekansları reddeder
  • Elektrik sinyallerinin filtrelenmesi, gürültünün ortadan kaldırılmasına ve titreşmenin azaltılmasına yardımcı olur
  • Güç kaynağının filtrelenmesi, gürültü bileşenlerinin giderilmesine yardımcı olarak, sistemin daha tutarlı ve güvenilir biçimde çalışmasına imkan verir

AYRIK BAĞLANTILI UÇ

Ucunda çıplak kabloların olduğu, sonlandırılmamış bir kablo Bu kablolar, müşterilerin kendi tercih ettikleri konektörleri kolaylıkla takmalarına imkan verir.

FORTiS™ KAPALI OPTİK ENKODER

FORTiS kapalı optik enkoderleri, yüksek hassasiyetli pozisyon bildirimi ve metrolojinin gerekli olduğu zorlu endüstriyel ortamlarda kullanım için olağanüstü sağlam olmak üzere tasarlanmışlardır. Hareketi ince aralıklara bölünmüş paslanmaz çelik bir cetvele göre pozisyon verilerine dönüştüren sızdırmaz bir optoelektronik okuma kafası. Şu özellikleri gösterirler:

  • Mutlak ölçüm teknolojisi - hassas, güvenilir ve kanıtlanmış
  • Temassız tasarım – daha düşük histerezis ve mekanik aşınmasız
  • Üstün sızdırmazlık - sıvı ve katı talaşların neden olduğu kirlenmeye karşı daha yüksek dayanım
  • Olağanüstü titreşim dayanımı - daha yüksek performans ve daha uzun kullanım ömrü
  • Patentli kurulum LED'i - hızlı ve yol gösterici ilk seferde doğru kurulum için
  • Geliştirilmiş ayarlamaya ve arıza bulmaya yönelik İleri Teşhis Aracı ADTa-100 ile uyumlu

FPC

Esnek Baskılı Devre

Bu, sıfır-yerleştirme kuvvetli konektörler ile kullanılan düz, esnek bir kablodur. FPC kablolarının çok düşük bükülme kuvvetleri vardır, ancak nihai kablo ömürleri genellikle standart kablolardan çok daha kısadır. Bu nedenle dinamik uygulamalar için FPC kabloların kullanılması genellikle tavsiye edilmez. FPC kabloları kaplamalı olarak da mevcuttur.

FPD

Düz Panelli Ekran

TOPRAKLAMA

Tezgahı toprağa bağlayan düzenlemelerdir. Toprağa bağlama olarak da bilinir.

Topraklamanın, enkoderin elektriksel entegrasyonunun gerekli bir parçası olduğunu hatırlatmakta fayda var: 0V ve zemin arasında kısa devre veya gürültü olması gibi, yetersiz topraklama düzenlemeleri, enkoder problemlerinin en yaygın nedenlerinden biridir.

HİSTERESİS

Histeresis, girdilerdeki bir değişikliğin ardından, değişiklik ile değişikliğe karşı gelen tepki arasındaki gecikmedir.

Enkoder uygulamalarındaki histeresis örnekleri aşağıdakileri içerir:

  • Bir enkoder bir taşıma biriminin üzerinde raya monte edildiğinde, taşıma birimi termal olarak bir çevrimden geçerken, cetvelin farklı termal genleşmesi ve montaj sistemindeki sürtünme, cetvelin uçlarının belli belirsiz değişen pozisyonlarda durmasına neden olacaktır.
  • Bir okuma kafası içerisindeki elektriksel histeresis, belirtilen bir pozisyonun ileri ve geri yönde, belli belirsiz farklı bir yerde oluşacağı anlamına gelmektedir.
  • Bitişik enkoderler, yön değiştirirken, çok az bir bekleme yaparlar. Bu tersine çevirme hatası olarak bilinir.

ARTIMSAL

Bir mutlak pozisyon kendi içinde tam olan ve herhangi bir diğer pozisyon veya değerden bağımsız olarak tanımlanan pozisyondur. Mutlak enkoderler üç ana türde bulunmaktadır: gerçek mutlak, sözde-mutlak ve pil ile çalıştırılan mutlak.

Bir artımsal enkoder, sadece göreli hareketi belirten sinyalleri çıkaran enkoderdir - eksenin mutlak pozisyonu yalnızca, bu göreli pozisyonu, bir referans noktasından alınan sinyal gibi, bilinen bir referans pozisyonu ile birleştiren, sürücü veya kontrolör tarafından belirlenebilir.

Artımsal enkoderler mutlak pozisyonu açılır açılmaz bildiremezler - mutlak pozisyonun hesaplanabilmesi için, bir referans noktasının okunması gerekmektedir. Artımsal pozisyon sinyalleri her iki yön için de geçerlidir, göreli pozisyon bilgisini duruma göre arttırabilir veya azaltabilirler.

ENDÜSTRİ STANDARDI

Endüstri Standardı, endüstri içerisinde yaygın olan belirli özellikleri ifade etmektedir.

Örneğin, voltaja-bağlı analog sinyaller, belirlenmiş endüstri standardı olan, 1Vpp olmalıdır. Dijital sinyaller RS422 uyumlu olmalıdır.

Endüstri standartlarının teknik özellikleri ifade ettiklerini, ancak kaliteyi tanımlamadıklarını unutmayın. Sinyal boyutu için endüstri standartlarını karşılayan iki enkodere sahip olmak mümkündür, ancak bunlardan bir tanesi belirgin bir biçimde diğerinden daha iyi çalışır.

ARAYÜZ

Sinyalleri proses eden veya diğer işlemleri yürüten bir elektronik cihaz.

BiSS® C veya Siemens DRIVE-CLiQ® gibi seri iletişim protokolleri, genellikle arayüz, başka bir deyişle iki parça arasındaki bağlantı, olarak tanımlanırlar.

ENTERPOLATÖR

Analog sinyalleri dijital sinyallere dönüştüren bir cihaz.

Enterpolatörler pozisyon enkoderleri için genellikle bir artımsal enkoderden gelen analog sinüs ve kosinüs çıktılarını, aynı sinyallerin bir dijital temsilcisine dönüştürmek için kullanılırlar.

Pazarda, bir dizi enterpolasyon kalitesi ve hızı sağlayan, çok çeşitli sayıda enterpolatör bulunmaktadır.

IN-TRAC™

IN-TRAC Renishaw cetvelleri üzerindeki optik referans noktalarına verilen isimdir. Bunlar doğrudan artımsal bölmelere (cetvel işaretleri) yerleştirilmiştir.

IN-TRAC referans noktaları, yatay sapma fazlanma problemine karşı, artımsal bölmelerin yanı sıra yerleştirilmiş referans noktalarından çok daha fazla dayanıklılık gösterirler.

INVAR®

Invar, yaklaşık 1,2 ppm/°C gibi, çok düşük bir CTE değerine sahip, bir nikel-demir alaşımıdır.

Renishaw, bilhassa yüksek kararlılığı için özellikle seçilmiş olan bir çeşit Invar'dan üretilen, ZeroMet™ olarak adlandırılan bir alaşımdan yapılmış bir enkoder cetveli sunmaktadır.

IP DERECELENDİRMESİ

Giriş Koruma, Uluslararası Koruma Derecelendirmesi olarak da bilinir. Bu elektriksel bir muhafazanın sızdırmazlığını tanımlamaktadır.

IP derecelendirmelerinin iki hanesi vardı: ilk hane toz girişini ve ikinci hane su girişini ifade eder. Örneğin, IP64, 6 derecesinde bir toz korumasını ve 4 derecesinde bir su korumasını tanımlar.

IP derecelendirmeleri, IEC 60529 uluslararası standardında açıklanmıştır.

NEMA, IEC standartlarına benzer koruma derecelendirmeleri yayınlar. Ancak NEMA standartlarının numaralandırma sistemi farklı olup, ayrıca korozyon direnci ve conta yıpranmasını da içerir.

TİTREŞME

Bir enkoderin, hareket etmediği zaman çıkardığı pozisyona bağlı gürültü miktarı.

Bu değer normalde RMS cinsinden verilir, ama pozisyona bağlı gürültüyü ölçmek için pek çok yol vardır; ölçümün dalga genişliği özellikle çok önemlidir.

Daha düşük titreşmeye sahip olan enkoderler daha iyi pozisyon tutabilir ve lineer motorlarda daha az ısı oluştururlar. Ayrıca düşük hızlarda daha kolay hız kontrolü sağlarlar.

LED

Işık Yayıcı Diyot

LED GÖSTERGELERİ

Sinyal seviyesini, referans noktası fazlarını, CAL/AGC durumunu ve diğer çeşitli enkoder durumlarını veya teşhis sinyallerini gösteren renkli LED'ler.

LİMİTLER

Okuma kafasının hareket sonuna ulaştığını belirten enkoder çıktıları.

Tek limitler, okuma kafasının eksen sonuna ulaştığını gösteren bir tane sinyale sahiptir. Sürücü veya kontrolör hangi hareket sonuna ulaşıldığını ayırt edemez.

Çift limitler, ulaşılan hareket sonuna bağlı olarak farklı bir sinyal çıkarırlar; Renishaw enkoderlerinde bunlar "P" veya "Q" hareket sonu olarak bilinirler.

LİNEER

Düz bir çizgideki hareket veya bir şekil.

LISSAJOUS

Sinüs ve kosinüs sinyallerini görüntüleme metodu, böylelikle çıktı dairesel bir şekil tanımlar.

Enkoder çıktıları bu yolla görüntülendiği zaman, sinyal seviyesi ve sinyal kalitesi gibi, enkoder çalışmasının pek çok özelliğini, kolayca belirlemek mümkündür.

MİKRON

Bir uzunluk birimi.

1 mikrometre = 0,001 milimetre = 1000 nanometre

Mikrometrenin sembolü µm'dir

MHz

Mega Hertz, bir frekans birimi.

1 MHz = 1 milyon devir / saniye

NANOMETRE

Bir uzunluk birimi

1 nanometre = 0,001 mikrometre = 1000 pikometre

Bir nanometre yaklaşık 10 karbon atomu uzunluğundadır.

DÜĞÜM NOKTASI

Bir enkoder okuma kafasındaki açı ayarlama ağı bir objektif lens ile benzer biçimde davranır ve düğüm noktası, kafada algılanan girişim desenlerinin oluşturulduğu pozisyondur - cetvel (veya okuma kafası) bu nokta etrafında dönerse, o zaman fotodedektördeki girişim desenleri hareket etmez.

Çoğu enkoder cetveli tellerle veya düz olmayan yüzeylere monte edilmiştir ve bu durum ölçüm hatalarına neden olabilir. ATOM gibi Renishaw enkoderleri, cetvelin yüzeyinde bir düğüm noktasına sahiptir ve bu nedenle cetvel eğilebilir ve herhangi bir ondülasyon hatası vermez.

Diğer çoğu okuma kafası türünde cetvel bir açı ayarlama ağı gibi davranır ve düğüm noktası cetvel yüzeyinin üzerindedir. Bu durumda herhangi bir cetvel ondülasyonu, girişim desenlerini fotodedektöre doğru hareket ettirerek, yanlış bir pozisyon okumasına neden olacaktır.

GÜRÜLTÜ

Bir devrede, sinyaldeki faydalı bilgileri indirgeyen, istenmeyen elektriksel bir bozukluk.

TERİMLER DİZİNİ

Bir parça numaralandırma sisteminin yapısı. Kelimenin tam anlamı ile bir adın yapısı.

TEMASSIZ

Okuma kafası ve cetvel arasında herhangi bir temas olmayan enkoder türü. Bazı firmalar tarafından maruz kalan olarak da bilinir.

AÇIK OPTİK ENKODER

Bir optik enkoder, bir lineer hareket ekseninin lineer yer değiştirmesine veya bir girdi şaftının açısal pozisyonuna göre orantılı bir elektrik sinyali çıktısı oluşturan elektromekanik bir cihazdır.

ÇIKTI

Çalışma sırasında enkoder kafası tarafından yayılan sinyaller.

KISMİ YAY

Renishaw’un RKL enkoder cetvelleri kısmi yay uygulamalarını destekler. Bu cetveller küçük en kesit alanlarının sağladığı esnek yapıları ile minimum 26 mm yarıçaplı bir tamburun, şaftın veya yayın etrafına sarılabilirler.

Bu yeni özellik hem artımsal, hem de mutlak RKL cetvel çeşitlerinde mevcuttur.

PCB

Baskılı Devre Panosu

BÖLME ARALIĞI

Bir enkoder cetvel üzerindeki ardışık işaretler arasındaki mesafe. 20 mikron bölme aralıklı cetvel tipik olarak, 10 mikron geniş koyu çizgiye ve 10 mikron geniş parlak çizgiye sahiptir.

Bazen cetvel periyotu olarak anılır.

HASSASİYET

Tekrarlanabilirlik terimine bakın.

QUANTiC™ AÇIK ARTIMSAL ENKODER

QUANTiC enkoder sistemi, süper kompakt, dayanıklı, artımsal bir açık optik enkoder serisi yaratmak için, Renishaw'un filtreleme optikleri ve enterpolasyon teknolojisini entegre eder. Olağanüstü genişlikteki kurulum ve çalışma toleranslarının yanı sıra yerleşik kalibrasyon fonksiyonları ile QUANTiC enkoderlerinin kullanımı kolaydır.

QUANTiC okuma kafaları dijital çıktı ve çok çeşitli konfigürasyonlara ve lineer veya dairesel cetvel seçeneklerine sahip yeni bir anolog çıktı sunar. En zorlu hareket kontrol gereksinimlerini karşılamak için 24 m/saniyeye varan hızlara ulaşılabilir.

Kurulum veya yerinde teşhis ve arıza bulma işlemleri sırasında İleri Teşhis Aracı ADTi-100 ve ADT View yazılımı kullanılarak detaylı teşhis bilgilerine erişilebilir.

OKUMA KAFASI

Okuma kafası optik, manyetik, indüktif ve kapasitif teknikleri kullanarak cetvelin pozisyon bilgisini okur ve yorumlar ve pozisyon verilerini elektrik sinyalleri kullanarak çıkarır.

REE

Renishaw'un ürettiği, 1Vpp analog enkoder sinyalleri girdi olarak alan ve dijital dört evreli çıktılar veren bir enterpolatör kutusu.

REFERANS NOKTASI

Bir eksen üzerindeki sıfır pozisyonu.

Referans noktası tanımı aşağıdakileri tanımlamak için kullanılabilir:

  • Referans noktası mıknatısı veya IN-TRAC™ optik özelliği gibi, fiziksel referans noktası aktüatörü.
  • Okuma kafası/arayüzden gelen referans noktası çıktısı.

REL

Renishaw'un düşük genleşmeli, yüksek hassasiyetli cetveller ailesi.

Bu cetveller, Invar'ın oldukça kararlı bir formu olan, düşük-genleşmeli nikel-demir alaşımı, ZeroMet'ten yapılmıştır.

Seçenekler aşağıdakileri içermektedir:

  • RELM: merkezinde bir referans noktası olan cetvel
  • RELE: bir ucunda bir referans noktası olan cetve
  • RELA: mutlak kodlu cetvel

GÜVENİLİRLİK

Bir enkoderin zaman geçtikçe ve kullanılmaya devam ettikçe, doğru biçimde fonksiyon göstermeye devam etme becerisidir.

Güvenilirlik tedbirleri aşağıdakileri içerir:

  • MTTF: Ortalama Bozulma Zamanı
  • MTTFd: Ortalama Tehlikeli Bozulma Zamanı
  • MTBF: Bozulmadan Önce Ortalama Zaman

Güvenilirlik, bir enkoderin kullanım ömrü sırasında, kirliliği ve diğer ideal olmayan koşulları, tolere etme becerisini ifade etmek için de kullanılabilir.

TEKRARLANABİLİRLİK

Bir enkoderin eksen boyunca belirli bir noktaya her ulaştığında aynı pozisyonu bildirme becerisi.

Bazen çoğaltılabilirlik, saçılma veya hassasiyet olarak da bilinir.

ÇOĞALTILABİLİRLİK

Tekrarlanabilirlik terimine bakın.

RESOLUTE™ AÇIK MUTLAK ENKODER

Renishaw'un ürettiği tek-raylı açık optik gerçek-mutlak enkoder.

ÇÖZÜNÜRLÜK

Bir enkoder tarafından çıktı olarak verilen en küçük ölçüm adımı: bu enkoderin çıktısını bir arttırmak için hareket etmesi gereken minimum mesafedir.

Çözünürlük bazen hassasiyet ve tekrarlanabilirlik ile karıştırılır. Enkoderin gürültü seviyesinden daha küçük olabilir.

RGH

Renishaw'un RG2 ve RG4 serilerindeki enkoder okuma kafaları için terimler dizini.

Yeni tasarımlar için önerilmez.

RGSZ

Renishaw Altın Cetvel. Renishaw müşterileri tarafından seçilebilir optik IN-TRAC™ referans noktalarına sahip altın kaplamalı çelik şerit cetveli piyasaya sürdü. RGSZ bir bobin üzerinde alınabilir ve 70 m’ye kadar herhangi bir eksen uzunluğunda kesilebilir. Yapışkanlı bir bant kullanılarak monte edilir ve termal olarak monte edildiği taşıma birimine mastarlanmıştır, böylelikle termal kompanzasyonu basitleştirir.

Yeni tasarımlar için önerilmez.

OKUYUCU GÖZ ARALIĞI

Okuyucu göz aralığı, enkoder cetveli ve okuma kafasının alt kısmı arasındaki mesafedir.

Okuyucu göz aralığı toleransı, bu mesafede okuma kafasının kontrol altında tutabileceği değişmedir.

HALKA

Bir halka şeklindeki dairesel cetvel türü, genellikle enkoder cetvel halkanın dış yüzeyine işaretlenmiştir. Renishaw halka cetvelleri RESR, RESM, RESA, REXM ve REXA'yı içermektedir. Manyetik halka cetvellerde mevcuttur.

DALGALANMA

Güç kaynağı voltajı dalgalanması, 5V'lik bir güç kaynağındaki gürültü seviyesidir.

Hız dalgalanması, bir eksen sabit bir hızda hareket ettirilirken, eksen hızındaki değişmenin ölçümüdür.

RKL

Aşağıdaki modeli içeren Renishaw dar düşük profilli paslanmaz çelik şerit cetvel:

  • RKLC-S: çelik şerit, artımsal, IN-TRAC referans noktalı, kendinden yapışkanlı


ROLL

Yatay eksen etrafında dönme

DAİRESEL

Bir dairesel hareket ile faaliyet gösteren.

Enkoder pazarında dairesel enkoderler, dönen hareketi ölçer.

Dairesel enkoder teriminin açıları ölçen tüm enkoderler için kullanılan jenerik bir terim olduğunu unutmayınız. Bununla birlikte, dairesel enkoder, düşük-özellikli dönen enkoderleri ve açılı enkoder yüksek özellikli dönen enkoderleri, tanımlamak için de kullanılmaktadır.

RSL

Renishaw'un ürettiği yüksek hassasiyetli, paslanmaz çelik, halka cetveller ailesi. Seri aşağıda verilen modelleri içermektedir:

  • RSLM: Merkezinde bir referans noktası olan çelik halka
  • RSLE: Bir ucunda bir referans noktası olan çelik halka
  • RSLC: Müşteri tarafından seçilebilen referans noktaları olan çelik halka
  • RSLR: Herhangi bir referans noktası olmayan çelik halka
  • RSLA: Mutlak kodlu çelik halka

Halka kelimesi, bir kalın en-kesitli cetveli tanımlamaktadır.

RTL

Renishaw'un ürettiği paslanmaz çelik, şerit cetveller ailesi. Seri aşağıda verilen modelleri içermektedir:

  • RTLC: Çelik şerit, artımsal, IN-TRAC™ ref noktalı
  • RTLC-S: Çelik şerit, artımsal, IN-TRAC™ ref noktalı, kendinden-yapışkanlı
  • RTLA: Çelik şerit, mutlak kodlu
  • RTLA-S: Çelik şerit, mutlak kodlu, kendinden-yapışkanlı

SAÇILMA

Tekrarlanabilirlik terimine bakın.

SDE

SDE = Alt-Bölümleme Hatası. Bir sinyal periyotu içerisindeki ölçüm hatası.

Bu hata mekanizması biçimdeki veya Lissajous enkoder çıktı sinyalinin ortalanmasındaki kusurlardan kaynaklanmaktadır.

SDE, lineer motor veya DDR motor eksenlerinde hız dalgalanması problemlerine neden olabilir. Yüksek SDE, bir eksenin işitilebilir bir gürültü çıkarmasına veya ısınmasına neden olabilir. Takım tezgahı uygulamalarında, yüksek SDE yetersiz yüzey pürüzlülüğüne neden olabilir ve tarama tezgahlarında ise bulanık görüntüler oluşturabilir.

TONiC ve ATOM, SDE-azaltıcı proses elektroniklerine sahiptirler.

SIZDIRMAZLIK DERECELENDİRMESİ

IP Derecelendirmesine bakın.

AYARLAMA LEDİ

Okuma kafalarına (veya enkoder arayüzlerine) takılmış, mevcut sinyal kalitesini ve enkoder durumunu, referans noktası fazlanması gibi, gösteren, bir Işık Yayıcı Diyot. Teşhis bilgisinin bu şekilde anlık görüntülenmesi, ilave bir ayarlama ekipmanı veya osiloskop ihtiyacını ortadan kaldırır.

Çoğu Renishaw enkoderi sinyal kalitesini, zayıf/orta/iyi sinyal kalitesini belirtmek için kırmızı/turuncu/yeşil yanan, bir çok renkli bir ayarlama LED'i aracılığıyla gösterir. Bazı enkoder modelleri ayrıca optimize edilmiş veya çok yüksek sinyali göstermek amacıyla mavi renkte ışık verebilir.

TEK RAY

Tek Ray, hem kaba mutlak pozisyon, hem de ince artımsal faz bilgisi sağlayan, tek şeritli bir cetvel bölmesine sahip, bir mutlak enkoder cetveli ifade etmektedir.

Klasik mutlak enkoderler iki paralel bölme rayı kullanır: artımsal ve mutlak. Mutlak okuma kafası bu iki cetveli de eş zamanlı olarak okumak zorunda olduğundan, yatay sapmadaki herhangi küçük bir yanlış hizalama, bu iki okumanın faz dışına çıkmasına neden olarak, bir ölçüm hatası oluşturabilir.

RESOLUTE, tek bir ray cetvelden okuyarak, onu yatay sapma fazlanma problemine karşı dayanıklı hale getiren, dünyanın ilk açık optik mutlak enkoderidir.

SİNÜZOİDAL

Bir sinüs fonksiyonuna göre değişen bir büyüklüğe sahip olan bir dalga şekli sinüzoidal olarak tanımlanır.

KAPLAMA

Kaplama, enkoderlerin elektromanyetik parazitlere karşı savunmasını ifade eder.

Önemli bir kaplama uygulaması kablolarda görülür - Renishaw kabloları genellikle çift kaplamalıdır. Kalaylı bakır örgüden yapılmış iki kat kaplama, kablo damarlarını ters yönlerde, spiral olarak sarar. Dış ekran bir Faraday Kafesi gibi davranır ve her iki ucundan Toprağa bağlanmıştır. İç ekran bir anten gibi davranır ve sadece alıcı elektroniklerden 0V ucuna bağlanmıştır.

Çift-kaplamalı kablolar ile, 0V ve Toprak arasında herhangi bir kısa devre olmadığından emin olunması önemlidir.

HALKA

Kalın en-kesite sahip bir cetvel türü.

Örneğin Renishaw RSLM ve RELM cetvelleri halka cetvellerdir.

Ti

TONiC enkoder serisi için standart dijital arayüz.

TERMAL GENLEŞME

CTE'ye bakın.

TONiC™ AÇIK ARTIMSAL ENKODER

Renishaw'un ürettiği, yüksek performanslı hareket kontrol becerisi sağlayan, kompakt bir optik artımsal enkoderler serisi. Okuma kafası dinamik sinyal koşullandırma özelliğine sahiptir ve optik referans noktası dedektörü doğrudan artımsal sinyal sensörüne entegre edilmiştir. TONiC, mükemmel sinyal-gürültü özelliği ve kirliliğe karşı sağlam bir dayanıklılık sağlar

UHV

Ultra yüksek vakumlu. UHV genellikle 10-9 Tor'dan daha düşük değerlere kadar basınç altında tutulma olarak tanımlanır.

Renishaw, UHV ortamlarında kullanılmak üzere optimize edilmiş özel okuma kafaları sağlamaktadır. Bu kafalar temiz malzemelerden üretilir ve gaz salınımını en aza indirecek şekilde tasarlanmıştır (vakum haznesi basınç altında iken kimyasalların salınımı).

HIZ DALGALANMASI

Hareket kontrol sistemlerinde, herhangi bir zamanda belirlenen hız ve gerçek hız arasındaki herhangi bir sapma, hız dalgalanması olarak adlandırılır. Hız dalgalanmasına etki eden faktörler, enkoder çözünürlüğü ve Alt-Bölümleme Hatasını içermektedir.

VIONiC™ AÇIK ARTIMSAL ENKODER

VIONiC serisi Renishaw'un çok sayıda lineer ve dairesel cetvel seçenekleri ile sunduğu, ultra yüksek hassasiyetli, hepsi bir arada dijital artımsal enkoderidir. VIONiC, okuma kafasının içerisinde Renishaw'un pazarda kanıtlanmış filtreleme optikleri ve gelişmiş enterpolasyonu birleştirerek, genellikle ±15 nm'den düşük Alt Bölümleme Hatası (SDE) ve 2,5 nm'ye varan çözünürlükler sağlar.

Yol gösterici otomatik kalibrasyon modu ile tasarlanan VIONiC okuma kafalarının kurulumu kolaydır. Kurulum sırasında veya sahada teşhis için gerçek zamanlı enkoder verileri geri bildirimi sağlayan opsiyonel bir İleri Teşhis Aracı ADTi-100 mevcuttur.

VPP

Pikten pike volt. Bir dalga şeklinin boyutunun ölçülmesi için bir metot; dalga şeklinin maksimum pozitif genliğinden, minimum negatif genliğine ölçüm yapılır. Çoğu artımsal enkoderin analog çıktısı 1 Vpp olarak tanımlanır.

Ölçüm için başka bir standart ise, örneğin SDE'yi tanımlamak için kullanılan ortalamadan-pike yöntemidir. Simetrik olan dalga şekilleri için (örneğin sinüs ve kosinüs gibi) ortalamadan-pike değeri, pikten-pike değerinin yarısıdır.

YATAY SAPMA

Dikey eksen etrafında dönme

ZEROMET™

Bilhassa yüksek kararlılığı için özellikle seçilmiş olan bir çeşit Invar (düşük CTE değerli nikel-demir alaşımı). Renishaw ZeroMet'ten yapılan düşük CTE değerli cetveller üretmektedir.