Gezinimi atla

Ölçüm sistemi uygulaması denetleme sürelerini azaltır ve dünya standartlarındaki üreticilere yeni iş imkanları sağlar

Mike Sullivan, Future Advanced Manufacture Ltd (Future AM) firmasını otuz yıl önce kurdu ve çok hızlı bir şekilde ilerlemenin yolunun fiyat konusunda rekabet etmekten geçmediğini fark etti: "Etrafta bir işi daha ucuza yapmayı teklif edecek birileri her zaman vardır," diyor. "Daha en başında kendimizi, söz konusu "birilerinin" bizimle rekabet edemeyeceği şekilde konumlandırmaya karar verdik." 

Mike'ın çözümü, yüksek fikri mülkiyet (IP) değerleri, güvenliğin önem taşıdığı uygulamalar ve oldukça kompleks tasarımlar gibi, özel nitelikli mühendislik işlerine odaklanmaktı. "Bu üçünü bir araya getirdiğinizde bir alıcı yalnızca en ucuz tedarikçiyi tercih edemez. Çünkü öyle olduğunda firmalarının şöhretini ve muhtemelen müşterilerinin hayatlarını riske atmış olurlar."

Future AM şimdi, sürekli araştırma, geliştirme ve test etme ihtiyacı duyan dünyanın en zorlu endüstrilerini içeren, tıp, havacılık, uzay ve petrol sahası arama sektörlerindeki müşterileri için hassas cihaz mühendisliğinde uzmanlaşmaktadır. Beş yıllık bir hisse satın alma sürecinin ortasında olan, firmanın idari müdürü Craig Peterson bu durumu şöyle açıklıyor: "Müşterilerimiz hem tasarımın ve parçanın doğruluğu, hem de çalışma verimliliği alanlarında mükemmeli talep ediyorlar. Uzun vadeli başarı sistemlerimiz ve teknolojimizdeki sürekli ilerleme ve üstün kabiliyetli mühendislere yapacağımız yatırım ile gelecektir. Temmuz 2010'da Renishaw'un REVO 5-eksenli sisteminin satın alınması bu prosesin sadece en son örneğidir."

Firma 2009 yılı sonlarına doğru, "havacılık uygulamaları için ölçümü zor bileşen ve donanım" üretimindeki becerileri için, AS9100 belgesini alarak, havacılık endüstrisinde özel bir uzmanlık geliştirmiştir. Craig sözlerine şöyle devam ediyor; "Biz rüzgar tüneli testlerinde kullanılan aerodinamik modeller alanında Avrupa'nın önde gelen tasarımcı ve üreticilerinden biriyiz. Bir kaç yıl boyunca Bedford'ta Hava Taşıtları Araştırma Derneği ile birlikte çalıştık." 

Bu dünya çapındaki ün 2010 yılının başında firmanın Amerika'daki ilk önemli sözleşmesini yapmasına yardım etti. Craig, "Bu konuda çok fazla konuşamayız, ancak yeni bir tahrik sistemi için Titanyum pervane kanatları üretmek, çok zorlu bir doğrulama prosesi gerektiriyor," diye belirtiyor. Mevcut metroloji takımlarımız işe uygun değildi, bu nedenle yardım almak için Renishaw ve onların REVO 5-eksenli sistemlerine döndük.”

REVO, daha fazla hassasiyet, daha hızlı ölçüm, daha çok otomasyon ve yeni beceriler sağlayarak, yeni ve mevcut koordinat ölçüm tezgahlarının (CMM'ler) verimliliklerini maksimuma çıkarmak için tasarlanmış, dinamik yeni bir ölçüm kafası ve prob sistemidir. REVO®, çok yüksek ölçüm hızlarında CMM hareketinin dinamik etkilerini en aza indirmek için, senkronize hareket ve Renscan5™ ölçüm teknolojisini kullanır. CAD-sürücülü programlamanın tüm avantajlarından faydalanmak için Renishaw’un MODUS™ yazılımını (standart programlama dilleri ile birlikte çalışan) kullanmaktadır. 

Mike, “Renishaw’un REVO ve MODUS paketini seçtik,çünkü Dassault Systèmes’ CATIA® kullanarak güvenli veri transferine dayalı bir Dijital Ürün Tanımlaması (DPD) geliştiriyorduk." diyor. Bu müşteri ve tedarikçilerle, hızlı ve güvenli bir şekilde, CAD dosyaları da dahil olmak üzere, bilgi paylaşmamıza imkan tanımaktadır. Ancak CATIA V5 dosyalarını alabilen ve doğrudan sorgulayabilen bir sisteme ihtiyaç duyuyorsunuz. Böylelikle üretim prosesi boyunca aynı CAD dosyası üzerinde çalıştığınızdan emin oluyorsunuz; MODUS işte tam bunu yapıyor. Ayrıca REVO kafasını mevcut CMM'mize sonradan monte edebildik, bunu yapmamız da kurulumu hızlandırdı."

Başlangıçta, dar proje süresi yüzünden, Future AM kendi sistemlerinin kurulumu devam ederken Renishaw'un (Gloucestershire'daki) tesisinde bulunan bir REVO'yu kullandı. Craig, "Renishaw çok yardımcı oldu," diyor. "Her bir pervane kanadının zamanında, bütçe içinde ve hiç bir hatalı parça olmaksızın üretilmesini sağladık; yedek test kanatları bile onaylandı. Sonuç olarak Amerikalı müşterimiz bize daha fazla iş yapmamızı teklif etti. Ancak 250,000 dolarlık projeden elde ettiğimiz tek iyi şey bu değil."

REVO ve MODUS sistemlerine yatırım yapmak daha şimdiden diğer faaliyet alanlarında yarar sağladı. Craig sözlerine şöyle devam ediyor, "Metroloji departmanımızın son doğrulama hizmetini %80 oranında geliştirdi. Örneğin, söz gelişi müşterimiz Highwater Products için yüksek hassasiyetli bir görüntüleme tamburunun doğrulanması eski tezgahta bir saat sürebilirdi. Oysa ki yeni REVO bu işlemi yalnızca 10 dakikada gerçekleştiriyor. Ayrıca Modus yazılımı da, raporlarında yer verdiği detaylardan dolayı, işleme sonrası çalışmalarımızın hassasiyetini arttırmıştır."

Verimlilik ve hassasiyetteki bu artış firmanın tersine mühendislik hizmetleri sunmasına imkan vermiştir. Craig şu şekilde açıklıyor: "Müşteriler sıklıkla şu soruyu soruyorlar, "CAD dosyamız olmadığında bu parçayı yapabilir misiniz (çünkü genellikle söz konusu parça CAD öncesi dönemlerde yapılmış oluyor)?" Evet, artık yapabiliriz. Önce bileşeni lazer tarayıcıdan geçiriyoruz ve sanal 3 boyutlu bir yüzey oluşturmak için, elde ettiğimiz verileri, üzerinden SolidWorks® & Visi Reverse yazılımını çalıştırdığımız, bir nokta bulutuna çeviriyoruz. Ardından, klonlanan parçaları üretmeye başlamadan önce, olası mühendislik proseslerini doğrulamak amacıyla, yeni sanal yüzeyi orijinal parça ile karşılaştırmak için REVO'yu kullanıyoruz."

Yeni sistem Future AM'nin aerodinamik testlerde Avrupalı rakiplerinin önünde olmasına da yardımcı oluyor. Craig gözlemlerini şöyle aktarıyor; "Her zaman teknolojinin gerisinde kalma riskiniz var, ancak REVO ve MODUS'un kombinasyonu şu anda mevcut olan en kapsamlı raporlama ve doğrulama sistemi. Bu nedenle gelecekte olabilecek değişikliklerden en az etkilenen ve rakipleriniz tarafından kullanılan teknolojiyi kopyalamaktan daha mantıklı bir çözüm sunuyor. 

Doğrudan orijinal CAD modeli ile karşılaştırma sonucu, müşterilerimizin zorlu standartlarını karşılayan hem tablo, hem de görsel raporlar formatında, ölçüm verileri elde etmemize imkan veriyor. Bunlar, tam kesitsel taramalar, yüzey dalgalılık ve eğim kriterlerini içermektedir."

En son sürpriz gelişme, Future AM orijinal parçalarının üretiminde rol almamış olsa bile, müşterilerin son denetim ve doğrulama işlemleri için firmayı bir taşeron olarak kullanma taleplerindeki artış oldu. "REVO/MODUS sistemine yalnızca bir kaç aydan beri sahibiz ve bu durumu 2011 yılına kadar piyasaya açıklamayı planlamamıştık, ancak haberin ağızdan ağıza yayılması sayesinde, mevcut müşterilerimiz daha şimdiden yeni becerilerimizin farkındalar. 

Sadece tasarım ve üretim yapmadığımızı, ama ayrıca kapsamlı bir ISO 9001:2008 veya AS9100 belgeli hizmet sunduğumuzu biliyorlar. Ayrıca ekibimizin orijinal verilerin transferi için güvenli yolları kullanarak, kendi ekipleri ile sorunsuz bir şekilde bütünleşebilecekleri, böylelikle sanal bir kurum içi tesis sağlanacağı gerçeğinden hoşlanıyorlar." Her ne kadar Craig REVO/MODUS yatırımının firmanın başarısına çok önemli bir katkı sağlamış olmasından memnun olsa da, halen bir problemi var: "Yeni işlerin altından kalkmak için 2011 yılında metroloji departmanımıza daha fazla yatırım yapmayı değerlendirmemiz gerekecek!"