Gezinimi atla

Neden bir lazer interferometrik enkoder kullanmalıyım?

Yüksek hassasiyet

Lazer interferometre şu ana kadar hassas geri bildirim için kullanılan en gelişmiş teknolojidir. En iyi çözünürlüğü ve en yüksek hassasiyeti sunabilmektedir. Aşağıdaki şema farklı teknolojilerin hassasiyet ölçeğine nasıl yerleştiğini göstermektedir.

Neden bir lazer enkoder kullanmalıyım görseli

Temassız ölçüm

Teknolojilerimiz, kaçınılmaz biçimde yıpranma ve aşınma ile ilişkili olan fiziksel cetvellere dayanmaktadır. Temassız lazer interferometre ölçüm metodu sistemin mekanik bozulmasını engeller.

İlgilenilen noktanın ölçümü

Montaj durumu göz önüne alındığında, çoğu lineer enkoder genellikle, iş parçasından bir miktar uzağa, pozisyonlandırma tablasının içine "gömülür". Bu da ilave hata kaynağı (Abbe hatası olarak bilinir) oluşturur. Lazer interferometre fiziksel cetvel olmaksızın ilgilenilen noktada yer değiştirmeyi doğrudan ölçmek için monte edilme serbestisine sahiptir.

Neden Renishaw'un lazer sistemlerini kullanmalıyım?

Üstün dalga boyu kararlılığı

Lazer interferometre teknolojisi ile dalga boyu ölçüm mesafesini temsil eden temel birimdir. Bu nedenle dalga boyu kararlılığı doğrudan ölçüm tekrarlanabilirliği ile ilişkilidir. Renishaw tarafından kullanılan lazer tüpleri, mümkün olan en iyi dalga boyu kararlılığı standartlarını karşıladıklarından emin olmak amacıyla, Ulusal Fizik Laboratuvarı (NPL) tarafından belgelendirilmiş olan tüplerle karşılaştırılır. Sonuç olarak Renishaw lazer interferometreleri en çok tekrarlanabilir performansı sunmaktadır.

Zaman dilimiRLU20RLU10HS20
1 dakika±1 ppb±10 ppb

-

1 saat±2 ppb±0,05 ppm

-

8 saat±20 ppb±0,05 ppm±0,05 ppm (8 saat)


Kendinden yüksek çözünürlüklü

Renishaw enkoderlerinin ölçüm referansı uluslararası tanınmış HeNe dalga boyudur. 633 nm olan bu değer tipik optik enkoderlerden çok daha ince bir aralıktır. Renishaw enkoderlerinin kolaylıkla yüksek çözünürlük elde etmesini (9,64 pm'e varan değerler) mümkün kılar.

En aza indirilmiş hatalar

Renishaw lazer enkoderlerinin yenilikçi tasarımı, en yüksek hassasiyeti elde etmek amacıyla farklı kaynaklardan gelen hataları en aza indirmek için farklı ileri teknolojiler kullanmaktadır. Bu teknolojiler çevresel kompanzasyon sistemini, değişen bir ortamda dalga boyu değişikliklerinin düzeltilmesini; en düşük SDE'yi (<±1 nm) mümkün kılan karmaşık elektronik tasarım ve optik düzenleri ve ileri lazer dalga boyu stabilizasyon düzenini içermektedir.

Esnek veri formatı seçenekleri

Renishaw lazer enkoderleri, dijital veri formatı için kendinden analog sinyal ve farklı çözünürlük seçenekleri dahil olmak üzere, farklı çıktı seçenekleri sunmaktadır. Bu özellik bir çok farklı sisteme hassas geri bildirimi dahil etmek için esneklik sağlar.

Neden Renishaw Lazer Enkoderleri (RLE) kullanmalıyım?

Hızlı ayarlama ve kolay hizalama

Örnek olay:  Örnek olay:  XY düzlem tablasında RLE sistemi

Klasik lazer interferometre düzenleri ayrı bir lazer kafası, interferometreleri, retroreflektörleri ve dedektör üniteleri kullanır. Lazer ışını bu ayrı bileşenler arasında, karmaşık bir ışın ayırıcılar ve bükücüler ağı aracılığıyla dolaşır. Bu da ayarlaması, hizalaması ve bakımı zaman alıcı ve zor olan büyük, karmaşık bir sisteme neden olur.

RLE, lazer ışınını doğrudan interferometre optikleri ve dedektörü de içeren uzaktan başlatma ünitelerine iletmek için, optik fiber teknolojisini kullanır. Bu metot RLE'ye entegrasyon süresini ve sistem karmaşıklığını en aza indiren bir dizi önemli avantaj sağlar.

  • Sistem taban alanı belirgin biçimde azalır - minyatür başlatma ünitesi (RLD) sadece ayna/reflektör hareket sistemine monte edilmiş biçimde ölçüm referansı olarak kullanıldığında sistem taban alanı azalır.
  • Lazer kafası, tezgahın çalışma alanı içerisinde bir olası ısı kaynağını ortadan kaldırarak, ölçüm ekseninden uzağa monte edilebilir.
  • Karmaşık ışın iletme optikleri, hizalamayı sadece iki bileşene (RLD ve ölçüm optikleri) indirerek, gereksiz hale gelir.
  • Her iki başlatma ünitesine dahil edilmiş ışın yönlendiriciler eksen hareketine göre hızlı hizalama için ışın ayarlaması yapılmasını sağlar.

Yüksek çözünürlük

Lazer interferometrelerin dalga boyları, enkoderlerin aralıkları gibi, çözünürlüğün ne kadar hassas olacağını belirler. 633 nm dalga boylu lazer üzerinde kurulu olan Renishaw lazer interferometresi kolaylıkla kendiliğinden minimum SDE'ye sahip (enterpolasyon hatası) yüksek çözünürlük elde edebilir.

Olağanüstü performans

RLE'nin performansı sadece sistem hassasiyetinde kendini göstermez. Ancak son teknoloji sinyal işleme ünitesi ile donatılmış olan RLE kullanıcıya 4 metreye kadar uzunluğu olan eksenler için 2 m/saniyeye varan hızlarda nanometre altı çözünürlük becerisi sağlar.

Neden HS20 kullanmalıyım?

Zorlu ortamlarda çalışma becerisine sahiptir

HS20 aplikasyonu

HS20'nin sağlam anotlanmış alüminyum kabini dahili optikleri ve elektronikleri IP43 standartlarına göre izole eder. Bu özellik, HS20'nin sürekli kir, yağ, talaş ve su saçılmasının olduğu, zorlu tezgah atölyesi ortamlarında çalışmasına imkan verir.

Lazer ölçüm yolu boyunca hava türbülansını en aza indirmek ve harici interferometre optiklerini engellerden ve kirden korumak için tamamlayıcı bir kanal sistemi mevcuttur. Bu yol optimum sinyal gücü seviyesinin korunmasına yardımcı olur ve interferometre sisteminin ortalama kullanım ömrünü uzatır.

Yüksek performans

HS20 60 m'yi aşan bir mesafede, 2 m/s kadar yüksek bir hızda ve nanometre seviyesinde bir çözünürlük ile pozisyonun belirlenmesine imkan verir. Doğrudan lazer kafasından gelen analog ve dijital dört evreli sinyalleri mevcuttur.

Kolay kurulum

Geçmişte bir lazer interferometre sisteminin farklı bileşenlerini hizalamak zordu, saatlerce sürebilirdi. Renishaw, sağlam ve kullanımı kolay bir hizalama mekanizması ile (HS20 hizalama plakasını kullanarak), kullanıcıların zamandan tasarruf etmeleri için HS20'yi kolayca ayarlamalarına imkan verir.