Gezinimi atla

"Equator parça kalite kontrol bekleme süresini sıfıra indirebilir, farklı boyutların mastar kontrolünü tek başına yapabilir ve fiyatı çok rekabetçidir.”

Hız ve tekrarlanabilirlik hurda miktarını ve dar boğazları ortadan kaldırmaktadır

İspanya’nın Barselona şehri yakınlarında bulunan bir otomotiv parçaları üreticisi olan Eponsa, sac baskı parça ve bağlantı parçalarının kalitesini kontrol etmek için, çok yönlü ve yenilikçi bir karşılaştırmalı atölye-tipi mastar kontrolü satın aldı. Bu yatırımla hedeflenen yüksek kalitede üretim ve bir otomotiv taşeronunun başarılı olabilmesi için kritik olan verimliliği sağlanmasıydı. Ayrıca verimsiz bekleme sürelerini daha öncesine göre çok azaltacaktı. Ayrıca Equator’un SP25 probu ile parça öğelerinin biçimini tarayabilmesi ve prob uçlarının, üründe çok sayıda parçayı kontrol etmek için standart olarak bulunan, prob ucu değişim magazininde değiştirilebilmesi Eponsa'nın elde ettiği diğer Equator avantajları idi.

“Equator kalite odasında yaşanan bekleme sürelerini azaltabilir veya ortadan kaldırabilir. Bunun nedeni; Equator’un parçaları üreten tezgahların yanında atölyelerde kullanılabilmesi ve ihtiyacımız olduğunda birkaç Equator’u bir araya koyabilmemize imkan veren cazip fiyatlarıdır. Sac baskı pres bölümüne ve bağlantı mekanizmalarının bulunduğu alana Equatorlar almayı planlıyoruz, orada olmaları özellikle önemli. Equator’un çalışma hızı ve ölçüm yeteneği, hızlı, kapsamlı ve tam otomatik mastar kontrolünü garanti edecektir.”

Otomatik atölye mastar kontrolü

Eponsa, iş yükünü belirgin bir şekilde azaltacağı için Equator’un atölyelerde kabul göreceğine inanıyor. Eponsa operatörleri, belgelendirilmiş prosedürleri kullanarak, her gün binlerce parçayı denetliyorlar. İlk önce malzeme içerisinde herhangi bir çatlak ve delik olmadığından emin olmak için görsel kontroller yapılmakta, bunları kalınlık ölçer ve delik mastarı gibi el aletleri ile gerçekleştirilen boyutsal ölçümler izlemektedir. Sac baskı prosesleri, onları çok tutarlı bir hale getiren ve insan hatası olasılığını azaltan tam otomatik şekilde yürütüldüğünden, operatörler genellikle parçaların %100 doğru üretilmesini garanti etmek için, hurda parçalar oluşmadan önce potansiyel problemleri teşhis edebilirler. Bununla birlikte el mastarları ile gerçekleştirilen ölçümler zaman alıcı, tekrarlamalı ve tamamen ölçümü yapan operatörün becerisine bağlıdır – bir anlamda denetleme prosesinde yanlışlık olması olasılığı üretim prosesinde yanlışlık olmasından daha fazladır. Equator’un tekrarlanabilirliği bunu tamamen değiştirecektir.

Equator, parça kalitesinin bağımsız ve izlenebilir bir şekilde test edilmesini sağlar. Diğer ürünlerden farkı, sadece kalifiye personel tarafından değil, tüm operatörlerce kullanılabilir olmasıdır – şu sıralar bir kalite denetçisi tüm tesiste izlenen prosedürleri sürekli kontrol ediyor ve tüm parçalar doğru çıkıyor. Bu denetim görsel bir kontrolün ardından her seride üretilen son parçanın alınıp, kalite odasında bu parça üzerinde tam bir denetim yapılması ile gerçekleştiriliyor. Tecrübelerimiz bize serideki son parça doğru ise, tüm serinin doğru olduğunu göstermiştir, ama bu bile kalite odasında uzun sıraların oluşmasına engel olamıyordu.

MODUS Organiser Equator’u atölyede çalıştırmanın en mükemmel yoludur, çok basit ve yararlıdır. Operatörler, programları seçebilmekte ve parça kontrollerini saniyeler içerisinde başlatabilmektedirler. Kontrol işlemi başladıktan hemen sonra bir geri sayım sayacında ne kadar süreceği görüntülenmektedir.

Eponsa (İspanya)

Atölyede kolay kullanım

Equator sisteminin içinde, atölyedeki operatörlerin bir kaç dakikalık eğitimin ardından kontrolleri başlatmaları için tasarlanmış, kullanımı kolay olan MODUS™ Organiser isimli grafiksel yazılım yer almaktadır. Bu yazılım Equator’un çalışması açısından büyük önem taşımaktadır, “MODUS Organiser Equator’u atölyede çalıştırmanın en mükemmel yoludur, çok basit ve yararlıdır. Operatörler, programları seçebilmekte ve parça kontrollerini saniyeler içerisinde başlatabilmektedirler. Kontrol işlemi başladıktan hemen sonra bir geri sayım sayacında ne kadar süreceği görüntülenmektedir. Kontrol tamamlandıktan sonra operatör parçanın testi geçip, geçmediğini açık bir şekilde görmektedir – böylelikle bizler de kalite departmanında her bir parça yerine, sadece şüpheli parçalarla ilgileniyoruz. Bu kalite departmanının yükünü belirgin ölçüde azaltmaktadır.”

Programlara kontrollü erişim

Mastar kontrolü programları Renishaw MODUS yazılımını kullanarak yazılmaktadır, ancak bu yazılımın kullanımı erişim-kontrollüdür. Eponsa’nın dediği gibi, “Sadece programcıların programları oluşturabilmesi ve değiştirebilmesi çok iyi bir fikir, biz böylelikle Equatorları, programların doğru bir şekilde çalıştıklarını ve operatörlerin herhangi bir değişiklik yapmayacaklarını bilerek ayarlıyoruz. Operatörlerin MODUS Organiser’de doğru programı bulmasını kolaylaştırmak için parçanın kendisini ve fikstürde nasıl yerleştirildiğini gösteren fotoğraflarını ekliyoruz. Burada amacımız, her bir konfigürasyonu kullanan pek çok parça ile, mümkün olduğunca az fikstür kullanmak.”

Eponsa başarı hikayesi - Eponsa cam sileceği mekanizmalarındaki tüm sac baskı parçalarını üretmektedir.

Mastarlama ile mastar kontrolü tekrarlanabilirliği

Equator, ilgili mastar kontrolü sistemlerinin mevcut kullanıcılarına çok aşina gelecek olan bir mastarlama ve ölçme kıyaslama metodu kullanmaktadır. Özelliklerinin boyutları bilinen bir mastar parçası sistemi “sıfırlamak” için kullanılmakta ve bu parçanın ardından yapılan tüm ölçümler onunla kıyaslanmaktadır. Equator sisteminin başarısının anahtarı, oldukça yüksek tekrarlanabilirlik ve paralel kinematik olarak bilinen yapıyı esas alan tamamen farklı metroloji mekanizmasıdır. Bu mekanizma hafif ve çok hızlı olmasına karşın boyutsal ölçümlerinin karşılaştırılması esnasında, ±2 µm’den düşük tekrarlanabilirlikle çalışmaktadır. Bu özellik pek çok prizmatik ve serbest-şekilli özellikte kanıtlanmıştır.

Equator Eponsa’nın verimliliğini arttırmasına ve masraflarını azaltmasına yardımcı olmaktadır

Otomotiv yan sanayileri üzerinde var olan, masrafları düşürürken aynı zamanda verimlilik ve kaliteyi artırmaları yönündeki baskı birbirine zıt görünebilir. Ancak Eponsa, Equator teknolojisinin bunu başarmaları için ihtiyaçları olan büyük buluş olduğuna gerçekten inanmaktadır.

Eponsa’nın faaliyetlerinin %80’i otomotiv bileşenleri üretimi, diğer %20’si ise genel sac baskı, kaynak ve montaj işleridir. Tüm kalite ve üretim proseslerinin tasarımı ve devreye alımını kendilerinin yapıyor olması, kontrolün tamamını ellerinde tutmalarına imkan verdiği için büyük bir avantajdır. Bu sac baskı kalıpları ve kaynak/montaj aparatları tasarımını da içermektedir.

Eponsa’nın otomotiv endüstrisi için özel bir standard olan ISO-TS16949 belgesi ve ISO14001 belgesi bulunmaktadır. Dünya çapında, Meksika, Güney Afrika, Almanya, Macaristan, Çin ve Kore’deki fabrikalara doğrudan ürün göndermektedir.

Karşıdan Yüklemeler

  • Örnek olay:  (IN215) Eponsa - Eponsa Equator™ karşılaştırma sistemi