Gezinimi atla

"Bir Kalite Müdürü olarak, bunun hızlı bir biçimde yapmış olduğumuz en iyi yatırım haline geldiğini söyleyebilirim."

Enjeksiyon kalıplı parçaların denetim süresinde %85 azalma

İngiltere'de yerleşik Euromould Ltd firmasının Kalite Müdürü David Powell, denetim kapasitesi ve taşınabilirliği arttırmak için Renishaw'un Equator™ esnek mastarını kullanıp, enjeksiyon kalıplı parçaların denetim süresinde %85 oranında bir azalma elde etmiştir.

Hiç bir Amerikan futbolu maçı izlediniz mi ve top desteği kullanılarak atılan bir sayı gördünüz mü, veya soğuk bir kış sabahında arabanızın ön camındaki buzu temizlemek için bir buz sıyırıcısı kullandınız mı? Öyleyse, Chesham, Buckinghamshire, İngiltere'de yerleşik uzman bir enjeksiyon kalıp firması olan Euromould tarafından üretilmiş bir dizi ürüne aşina olma şansınız vardır.

Euromould atölyesi, iki kat üstünde kurulmuş enjeksiyon kalıplama tezgahları ile, genellikle yüksek seviyede sıcaklıklara maruz kalmaktadır. Bu durum parçaları ölçmek için hızlı ve tekrarlanabilir bir yol entegre ederken idealden farklı bir çözüm olarak görünebilir, ancak firma bunu bir Renishaw Equator mastar kullanarak yapmayı başardı. Euromould, sistemin her hangi bir tezgahın yanına yerleştirilebilmesi ve sıcaklık değişiklikleri altında rahatlıkla çalışması sayesinde, Equator'un ısı değişikliklerinden etkilenmezlik ve taşınabilirlik özelliklerinden faydalanmıştır. Buna ek olarak mastarın hızı çevrim sürelerinde 21 dakikaya varan azalmalara neden olarak, Euromould'un koordinat ölçüm tezgahlarında (CMM) denetim kapasitesini arttırmasına ve dar boğazları azaltmasına yardımcı olmuştur.

Artan kapasite

Çift malzemeli enjeksiyon kalıplama alanında İngiltere'de öncü olan Euromould, başarısı nedeniyle kapasitesini arttırma yolları arayışına giren firmalara önemli bir örnektir. İlk olarak, daha fazla enjeksiyon kalıplama tezgahının belirlenmesi ve satın alınması gerekiyordu, bu da söz konusu tezgahları yerleştirmek için daha fazla alan gereksinimi, artı ilave kalite kontrol kapasitesi ihtiyacı doğuruyordu.

Euromould Kalite Müdürü durumu şu şekilde açıklıyor, "CMM'imiz haftada 15,000 ile 80,000 parça arasında değişen üretim miktarları ile yoğun biçimde çalışıyordu. Bu sahip olmadığımız bir ölçüm kapasitesi gerektirdi."

Bay Powell, Trac Measurement (siparişe özel üretim aplikasyonlarında kalite kontrol işlemleri gerçekleştirmek alanında uzmanlaşmış bir firma) ile çeşitli projeler üzerinde çalışırken, ölçüm kapasitelerini arttıracak bir yol bulmaları gerektiğini onlara anlatmış. Bunun üzerine Trac Renishaw Equator'u bir seçenek olarak tavsiye etti. Bay Powell olanları şöyle anlatıyor; "Trac bizi Renishaw ile tanıştırdı. İhtiyaçlarımız ve Equator hakkında konuştuktan sonra, sistem işimize yarayacak gibi göründü ve fiyatı da çok makul geldi. Equator bizim için yeni bir alandı ve onu satın almadan önce, kendisini kanıtlaması gerekiyordu."

Renishaw bu nedenle Euromould'un parçalarından bir tanesi ile karşılaştırmalı bir değerlendirme deneyi gerçekleştirdi. Çok geçmeden Bay Powell satın alma kararını verdi; karar verme etmeni Equator'un hızı ve tekrarlanabilirliği idi. "Şimdiye kadar yapmış olduğumuz en iyi yatırım," diye değerlendiriyor. "Müşterilerimizden çoğu yüksek seviyede hassasiyet ve siparişlerinin hızlı teslim edilmesini istiyor. Karmaşık kalıplı parçalarımızdan bir tanesinde Equator'u kullanarak, ölçüm çevrim süresini 25 dakikadan sadece 4 dakikaya indirdik. Başka bir parçada çevrim süresini 8 dakikadan 1 dakikaya düşürdük. Artık ölçüm kapasitemiz konusunda endişelenmiyoruz."

Proses Monitörü

Son zamanlarda Euromold, kullanıcı tarafından ayarlanan kriterlere göre sistemin yeniden mastarlanması gerektiğinde operatörleri uyaran, yeni Equator Proses İzleme yazılımı özelliğini gözden geçiriyor. Yeniden mastarlama limitleri sıcaklık değişimleri, bir sonraki yeniden mastarlamaya kadar olan zaman veya ölçülen parça sayısı esas alınarak ayarlanabilir. Kullanıcılar bu limitlerin her birini ayarlamak için kendi proses trendlerinin bilgilerini kullanabilir veya trendlerin tanımlanmasına yardımcı olması için Proses İzlemeyi kullanabilir ve sonrasında kendi mastarlama değerlerini en iyi yeniden mastarlama sonuçlarını sağlayacak şekilde uyarlayabilirler.

Sonuçların kolayca paylaşılmasını mümkün kılmak için, toplanan tüm veriler bir .csv dosyası veya bir görüntü olarak dışarıya da aktarılabilmektedir. "İyi görünüyor," diyor Bay Powell. "Sonuçları elle yazdığım ve pek çok modeli gözlemlediğim için, ölçtüğümüz parçalardaki trendler hakkında halihazırda pek çok şey biliyorduk. Equator ile çalışan mühendisler, problem yaşamadan önce yeniden mastarlama yapılması gereken zamanı biliyor olmanın avantajlarından faydalanacaklar. Ayrıca bu yeniden mastarlama işleminin, Equator'u kullanan kişiden bağımsız olarak, tutarlı olacağı anlamına gelmektedir."

Euromould Kalite Müdürü David Powell parçaları mastarlamak için Equator'u kullanırken

Müşterilerimizden çoğu yüksek seviyede hassasiyet ve siparişlerinin hızlı teslim edilmesini istiyor. Karmaşık kalıplı parçalarımızdan bir tanesinde Equator'u kullanarak, ölçüm çevrim süresini 25 dakikadan sadece 4 dakikaya indirdik.

Euromould Ltd. (İngiltere)

Sıcaklık değişimlerinde çalışma

Euromould fabrikası içerisindeki sıcaklık değerleri önemli dalgalanmalara tabidir. Enjeksiyon kalıplama tezgahları tarafından üretilen ısı sıcaklığın genellikle yüksek olması anlamına gelmektedir, bununla birlikte tezgahların termal çevrimleri de birkaç derecelik dalgalanmalar oluşturmak için yeterli olabilir. Bununla beraber, mevsime bağlı değişiklikler yaz mevsiminde 28 °C'ye (82.4 °F) çıkan ve kış mevsiminde 20 °C'ye (68 °F) düşen sıcaklıklar gösterebilir.

Bu tür değişikliklerle bile Equator, çok geniş bir sıcaklık aralığı içerisinde verimli çalışma becerisini kullanarak ve yeniden mastarlama işleminde gerekli dikkatin gösterilmesini sağlamak amacıyla yeni Proses İzleme yazılımı ile desteklenerek, Euromould için çok verimli bir biçimde çalışmıştır.

Taşınabilirlik

Bir Equator satın almadan önce, tüm ölçme işlemleri sıcaklık kontrollü bir odaya konulmuş, tek bir CMM üzerinde gerçekleştiriliyordu. Euromould büyüdükçe, enjeksiyon kalıplama tezgahları ve CMM arasındaki uzaklık da arttı. Bu bir mühendisin parçaları CMM'e götürmek için 3 dakika gibi bir süre yürümesinin gerektiği, dolayısıyla parça ölçüm çevrimi sürelerinin ve verimliliğin etkilendiği, durumlara yol açtı.

Şu anda Euromould fabrikasının üst katına yerleştirilmiş olan Equator mastar sistemi iki V-2 çift malzemeli enjeksiyon kalıplama tezgahına 30 saniyelik mesafede konumlandırılmıştır. Bu tezgahların her biri daha önce CMM'de ölçülmesi için alt kata götürülmesi gereken parçalar üretmektedir. Equator'un taşınabilirliği, sistemin fabrika civarında en çok ihtiyaç duyulan yerde yeniden konumlandırılabileceği ve hatta gerekirse, minimum karmaşa ve ayar süresi ile, Euromould'un ikinci sahasına nakledilebileceği anlamına gelmektedir.

İki presten gelen hassas kalıpları ölçmek için kullanılır

Euromould tarafından üretilmiş enjeksiyon kalıplı örnekler

Euromould bugünlerde Equator'lu iki preste üretilmiş karmaşık kalıplı parçaları ölçmek için mastar kullanıyor, bir merkez deliğin üst ve alt kısmının dış çapa eş merkezliliğini ölçüyor. Deliğin kendisi, kalıplama sırasında kalıba takılmış ve sonra çıkarılan bir pime bağlıdır. Her ne kadar prosesteki yüksek seviyedeki uyumluluk nedeniyle oldukça nadir de olsa, kalıplama sırasında pimin hareket etmesi mümkündür. Equator'un kullanılması, bir problem ortaya çıkarsa, problemin hızlı bir biçimde ele alınmasını ve düzeltilmesini sağlar.

Bay Powell, "Parçaları her saat ölçüyoruz," diyor. "Sonuçların tutarlılığı azaldığında, uyumu sağlamak için frekansı arttırıyoruz. Karşılaştırma konusunda çok hızlı olduğu için, Equator'u CMM'den daha fazla kullanma eğilimindeyim. Yakın zamanda başlayacağımız, diğer Equator işlerine benzer, ancak üst ve altta farklı eş merkezlilik ölçümleri yapılacak olan, başka bir iş var."

"Birbiri ile değiştirilebilen plakalar da üretim sırasında büyük fayda sağlıyor. Bana çok kısıtlı ayar süreleri ile farklı projelerin birinden diğerine (üründen ürüne) geçmeme imkan veriyor. Basitçe değiştir ve devam et."

Equator siparişe özel hazırlanan M6, M8 veya ¼ “ fikstür plakalarını kullanabilir. Bunlar, çoğu CMM plakası için ortak boyutlardır ve CMM'ler için tasarlanan fikstürlerin kolaylıkla Equator mastara aktarılmasına imkan verirler. "Parçalarımız için CMM'den gelen fikstürlerimiz zaten vardı ve onları Equator'da kullanabilmek tasarruf etmemizi sağladı ve bizi daha fazla fikstür yaptırma zahmetinden kurtardı." Bay Powell, "Yine de hareket kolu kıskaçları olan fikstürler geliştirmek niyetindeyim," diye ekliyor.