Gezinimi atla

Yerli Otomobile İlk Adım

Ocak 2018

Meslek lisesi öğrencileri ‘yerli otomobil'in de parçalarını üretecek CNC tezgahlarını tasarlayacak. TİAD'ın başlattığı ‘MAKTEK 1. Altın Pergel CNC Takım Tezgahları Tasarım Yarışması' ile meslek lisesi öğrencileri Türkiye'nin yeni CNC tezgahlarını tasarlayacak. 22 Ocak'ta başvuruların alınmaya başlandığı yarışmanın sonuçları MAKTEK Avrasya 2018 Fuarı'da açıklanacak.

Türkiye'nin yerli otomobili konusunda çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, projede alt yapının nasıl olacağı hala merak konusu olarak bir tarafta duruyor. 2020 yılında ticari satışlarına başlanılması beklenen yerli otomobilde kullanılan tüm ürünlerin ‘yüzde yüz yerli' olmasına büyük önem veriliyor. Bu kapsamda yerli otomobilin parçalarını üretecek olan takım tezgahlarının da Türkiye'de üretilmesi büyük önem arz ediyor. Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) ve Tezmaksan Eğitim Üssü Derneği'nin ortak çalışması olarak düzenlenen “MAKTEK 1. Altın Pergel Ulusal CNC Takım Tezgahı Tasarım Yarışması” Türkiye'deki nitelikli eleman sorununa çözüm üretmek, imalattaki yerli katkı payını arttırmak ve yerli otomobile destek vermek amacıyla düzenleniyor. Bu kapsamda meslek lisesi öğrencileri, üretimin olmazsa olmazı olan takım tezgahını tasarlayacak.

Başvurular alınmaya başlandı

Yarışmaya katılan öğrenciler yarışma kapsamında ekonomik CNC kontrollü 2 eksen torna tezgahı tasarlayacak. Türkiye'deki meslek liselerinde yer alan 10., 11. ve 12. sınıf öğrencilerine açık olan yarışma için başvurular alınmaya başlandı. Değerlendirilecek projeler, okulların sunumu ile TÜYAP Fuar Merkezinde komite tarafından değerlendirmeye alınacak. Yapılacak ön elemeden sonra 10 okul finale kalacak. Finale kalan 10 okuldan 3 ekip dereceye girecek. Sonuçlar ise MAKTEK Avrasya 2018 Fuarı'nın açılış töreninde açıklanarak ödülleri verilecek. Dereceye giren ekipler para ödülü ile burs imkanına sahip olacak.

Renıshaw'dan özel ödül

Dereceye giren ekipler para ödülü ve burs imkanına sahip olacak. Birinci ekip RENISHAW özel ödülü 20 Bin TL, ikinci ekip TİAD özel ödülü 15 Bin TL ve üçüncü ekip Tezmaksan Akademi özel ödülü olan 10 Bin TL'ye sahip olacak. Yarışmanın sponsorlarından Bahçeşehir Üniversitesi ilk 3'e kalan okullar içerisinden seçilecek 1 öğrenciye 4 sene boyunca yüzde 100 burslu okuma imkanı sağlayacak.

Ön elemeyi geçen ve yarışmaya hak kazanan 10 okula ise LENOVO marka 10 adet work station bilgisayar hediye edilecek. Ayrıca Altınpergel yarışmasına katılan her takıma SOLIDWORKS tarafından 1 adet SOLIDWORKS Student Edition sağlanacak. Öte yandan İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Bursa haricindeki illerde bulunan takımlara YENASOFT tarafından mentörlük desteği verilecek.

Başvuralar www.altinpergelyarismasi.com adresi üzerinden yapılacaktır.

Karşıdan yüklemeler

  • Türkiye’nin yerli otomobilini yapacak olan [50kB]
  • Maktek 2018 Maktek 2018 [2.3MB]

Renishaw ve ürünleri hakkında daha fazla görsele, videoya, firma biyografilerine veya bilgiye ulaşmak için Medya Dağıtım Merkezimizi ziyaret ediniz.